Tudi v občini Ruše se odpadki kopičijo kar ob zabojnikih

24

Kljub temu, da občina nenehno poziva k odvozu v njihov zbirni center, svetniška skupina ZA Združena akcija opozarja na neurejenost ekoloških otokov.

V občini Ruše težavam z nepravilnim odlaganjem odpadkov ni videti konca. Že pred meseci smo pisali, da kljub rednemu odvažanju odpadkov s strani Snage in čiščenju okolice zbiralnic ugotavljajo, da nekateri uporabniki še vedno ne vedo, čemu so ti objekti namenjeni. Odpadki se namreč kar naprej kopičijo tako v zabojnikih kot tudi ob njih ter tako kazijo izgled okolja. In to kljub temu, da občina nenehno poziva k odvozu v njihov zbirni center.

Redarska služba jim ni v pomoč

Na socialnem omrežju Facebook je zdaj na tovrstno težavo in neurejenost ekoloških otokov na več lokacijah opozorila tudi ruška svetniška skupina ZA Združena akcija in objavo podkrepila s fotografijami. Občinski svetnikDarko Knez te svetniške skupine pa je v komentarju pod objavo še zapisal: »Dejstvo, da imamo v Rušah možnost odpeljati brezplačno odpadke na deponijo, očitno ni dovolj. Občina Ruše plačuje redarsko službo, ki pa tukaj kaj dosti ne pomaga. Globa za odlaganje odpadkov v naravo znaša 50 evrov, primeru, če kršitelj med sabo meša različne frakcije odpadkov, ki sodijo v različne zabojnike pa je kazen prav tako 50 evrov. Če jih odlaga izven zabojnikov, pa 200 evrov.«

Za namene ločenega zbiranja komunalnih odpadkov je sicer nameščenih preko 130 ekoloških otokov oziroma zbiralnic za zbiranje papirja in stekla. Občina poziva k odvozu v njihov zbirni center.

V Občini Ruše kljub rednemu odvažanju odpadkov s strani Snage in čiščenju okolice zbiralnic ugotavljajo, da nekateri uporabniki še vedno ne vedo, čemu so ti objekti namenjeni. »Opažamo namreč, da se tako v zabojnikih kot tudi ob njih kopičijo odpadki, ki tam sploh nimajo kaj iskati. Tako kazijo izgled okolja in mečejo slabo luč na urejenost občine,« so zapisali.

Število zbiralnic znatno presega zakonski normativ

V tamkajšnji občini je za namene ločenega zbiranja komunalnih odpadkov nameščenih preko 130 ekoloških otokov oziroma zbiralnic za zbiranje papirja in stekla. Število zbiralnic znatno presega zakonski normativ, ki predpisuje ureditev enega mesta za največ 500 uporabnikov.

Za odlaganje zbirni center Ruše

V Občini Ruše bodo v naslednjih letih skušali lokacije zbiralnic urediti tipsko, poskusno na dveh, treh lokacijah že letos. »Naš trud bo neučinkovit, če tudi občani ne bomo storili več za lepši izgled kraja z ustreznim odlaganjem odpadkov,« dodajajo. Ločenemu zbiranju komunalnih odpadkov je namenjen tudi Zbirni center Ruše za nekdanjo TDR, ki obratuje tri dni v tednu. Obratovalni čas zbirnega centra je v torek in četrtek med 12. in 18. uro, v sobota pa od 9. do 17. ure.

Deli
Prejšnji članekKoncert Karitas
Naslednji članekSvetlice v Rušah