Ruše v olju, akrilu, lesu

69

društvo Ruški likovni krog se predstavlja s skupinsko razstavo Ruške vedute.

 

V razstavišču hotela Veter je še do 31. maja na ogled skupinska razstava del članov društva Ruškovnega likovnega kroga (RULIK). Nastala so na lanski koloniji, ko so člani ustvarjali na temo Ruške vedute. Tokrat se predstavlja enajst umetnikov: Maruša Vršnik, Mirko Vovšek, Ana Lesjak, Darja Štandeker, Marjan Kasjak, Maruša Ostaveršnik, Pernek Andrej, Sonja Mrhar, Nada Zidarič, Kaja Lukač, dodali so tudi sliko pokojnega Ervina Kralja, prejšnjega umetniškega vodje in soustanovitelja RULIK.

“Lahko bi dejali, da je skupinski duh ustvarjalcev pritegnil tematski naslov, ki je usmerjal, a istočasno ni omejeval imaginarnosti posamezniku. Tako nastala dela so v oljni in akrilni tehniki, akvarelu, pero risbi, mešani tehniki, ter modernistični kiparski element, izdelan v sestavljanju kovine in lesa. Posamezna likovna dela tudi presegajo že pričakovane likovne rešitve in pritegnejo k podrobnejšemu analitičnemu ogledu. Tako tudi njihove vrednosti ne moremo postavljati v kalup ovrednotenja, saj so likovna dela nastajala spontano v generacijsko raznoliki skupini ustvarjalcev,” je o razstavi povedal umetniški vodja skupine, akademski slikar Domen Kotnik.

 

Prihodnje leto bo pol stoletja, odkar RULIK povezuje likovne ustvarjalce, tako akademsko izobražene kakor amaterske slikarje, kiparje, rezbarje iz Ruš in okolice, ki sodelujejo na natečajih, razstavah, so dobitniki več nagrad. Društvo je v kraju pustilo tudi trajen pečat. Nekaj skulptur je denimo postavljenih ob znameniti ruški vinski poti.

Sicer pa so ob drugih razstavah njihova stalnica letne razstave del s kolonij. “Tokrat jo imamo nekoliko kasneje kot običajno, saj je bilo prej razstavišče zasedeno,” je pojasnila predsednica RULIK Stanka Dvornik. Že nekaj časa društvo namreč nima več stalnih galerijskih prostorov, kjer bi lahko tudi ustvarjali. V upravnem odboru zato želijo, da se v sodelovanju z občino to čim prej uredi. Ne nazadnje je društvo pridobil status delovanja v javnem interesu.

T