Ruše prekipevale od dogajanja

9

Ruše so danes prekipevale od življenja. Prvi OktobeRuše, ki ima namen postati tradicionalen, je namreč v Športni park privabil več kot tisoč ljudi. Kako tudi ne bi, ko pa se je dogajanje pričelo že ob 6. uri zjutraj, ko so balonarji pričeli svoj lov na lisico. Vse do popoldneva se je nato nadaljeval program, ki je bil pisan na kožo tako najmlajšim, kot starejšim. Kopanje v ruškem bazenu je bilo namreč za babice in dedke z vnučki ter starejše od 65 let ves dan brezplačno, prav tako tudi obisk fitnesa. Na svoj račun so prišle tudi družine, popoldne je namreč potekal dan namiznih iger, udeležiti se je bilo mogoče tudi delavnice izdelovanja glinenih izdelkov ter različnihustvarjalnih delavnic za vse generacije. Seveda je bilo poskrbljeno tudi za lačne želodce, deset ekip se je namreč pomerilo v kulinaričnem tekmovanju Pisker fest, katerega izkupiček je šel v dobrodelne namene, obiskovalcem pa se je predstavila tudi lokalna pivoravna Lobik. Manjkala ni niti razstavno prodajana stojnica izdelkov VDC Polž, enote Ruše, na svoj račun pa so prišli tudi športniki, na voljo jim je bilo inline igrišče, kolesarji pa so se lahko udeležili nočnega vzpona na Pohorje. “Res je bil čudovit dan, lepo, da se v zadnjem času v Rušah res dosti dogaja,” je povedal Peter iz Bezene.

Kot pove direktor Cezama Toni Prosnik, je festival nastal z združitvijo več različnih prireditev: “Balonarski festival se je začel pred tremi leti, dolgo tradicijo imata tudi športno druženje in medgeneracijsko srečanje, ki so ga običajno popestrile glasbene skupine in kulinarika, tako kot lahko vidite tudi danes.” Zvečer so tako zbrane na terasi bazena zabavali tudi priljubljeni Frajkinclarji. “Naš cilj je bil povezati vsa lokalna društva in organizacije, osnovno in srednjo šolo in ustvariti eno veliko prireditev za vse generacije. Z obiskom in odzivom ljudi smo zelo zadovoljni,” je povedala Vesna Glavendekić iz Cezama.

Že popoldne pa so v Rušah odprli tudi nov medgeneracijski center. “V občini imamo nadpovprečno število starejših občanov. Menim, da starejši potrebujejo predvsem druženje, pa tudi prostor, kjer lahko svoje življenske izkušenje in znanja prenesejo na mlajše generacije,” je ob tem povedala ruška županja Urška Repolusk.