Najboljše podravsko srednje veliko podjetje: V Rušah vsi trdo delajo

35

Ruško podjetje Mega-Metal celotno proizvodnjo uspešno izvozi v Nemčijo, Švico, Francijo, ZDA, Kitajsko, Veliko Britanijo …

Po manjši krizi v letih 2009 in 2010 ruško podjetje Mega-Metal, ki je zraslo na pogorišču Jekla Ruše, spet dosega izjemne poslovne rezultate in skokovito rast. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1994. V zadnjih dveh letih je v povprečju raslo za dobrih 10 odstotkov in lani prvič v zgodovini preseglo 30 milijonov evrov prometa. Še boljši rezultat je pri dobičku. Če se je ta v zadnjih desetih letih v povprečju gibal med enim in dvema milijonoma evrov letno, je lani poskočil kar na pet milijonov. “Drži, dobro nam gre, nimamo niti centa dolga. Vendar za to vsi trdo delamo,” pove danes 75-letni direktor Mustafa Osmanović.

Iz Nemčije, kamor je iz Sarajeva odšel že kot mladenič, je v tovarno pod Pohorjem, kjer izdelujejo varjene konstrukcije za strojegradnjo, CNC-obdelovalne centre, proizvodne linije v avtomobilski industriji, izredne konstrukcije za posebne stroje in naprave ter velike elektromotorje po naročilu, prenesel izkušnje in tudi disciplino. “Je pa v to, da ljudje razumejo, da je to nujno, da to ponotranjijo in začnejo tako delati, treba investirati ogromno časa in energije,” pravi.

Nihče od zaposlenih nima pod 1000 evrov neto plače, ob tem pa nadpovprečen regres in še božičnico

Verjetno k redu v Mega-Metalu, kjer je danes zaposlenih 246 ljudi, pripomorejo tudi plače, ki so krepko nad slovenskim povprečjem. Nihče od zaposlenih nima neto plače pod 1000 evri. Pa seveda regres, ki s 1450 evri bruto prav tako krepko preseže določila kolektivne pogodbe, in ob tem še božičnica.

“Vsak zaposleni dobi 24. decembra 1400 evrov. V Nemčiji, kjer sem delal prej, imajo božičnice, zato sem že ob ustanovitvi rekel, da jo bomo izplačevali tudi mi. Saj smo vendar prav tako Evropa. A zato naši zaposleni delajo inovativno, angažirano in v interesu podjetja in ga temu primerno zastopajo tudi navzven,” doda Osmanović.

A Mega-Metal ne vlaga le v zaposlene, ampak tudi v okolje. Ker družina Osmanović živi v Lovrencu na Pohorju, pomagajo šolstvu, kulturi, športu, mladini … v obeh občinah. “Če želiš jutri imeti kultiviranega delavca, moraš za okolje, kjer deluješ, nekaj narediti. Vsak podjetnik bi moral imeti socialno in družbeno odgovornost tako do zaposlenih kot do okolja, v katerem živi. Zato, da bi nam jutri vsem skupaj šlo bolje,” meni Osmanović.

Mega-Metal je sicer stoodstotni izvoznik, svoje proizvode v celoti izvozijo na trge v Nemčiji, Švici, Kitajski, ZDA in Veliki Britaniji.

“Začeli smo z zvarjenci, vendar smo že na začetku vedeli, da samo z zvarjenci ne bomo mogli konkurirati podjetjem v državah, ki imajo cenejšo delovno silo. Zato smo se usmerili drugam, postali smo sistemski dobavitelji, naročnikom ne dobavljamo samo zavarjenih delov, ampak tudi mehansko obdelane, polakirane in tudi že delno montirane. Strankam seveda nudimo tudi strokovno pomoč, izdelamo kompletne načrte in razdelamo tehnološke procese.

Ponujamo torej izdelke, ki jih lahko direktno postavijo v svoje proizvodne hale in nanje začnejo montirati svojo tehnologijo, kar je bila moja vizija že od začetka. Imeti vizijo vsekakor pomaga,” še pravi direktor Mustafa Osmanović.

Večer: 16.11.2017