Letni oder in vsa druga prizorišča v Rušah

27

Poletni festival že 20 let posvečen kulturi, popkulturi, a tudi fizkulturi, kulinariki …

Kamniti amfiteater na meji med gozdnatimi obronki Pohorja in urbaniziranim okoljem Ruš je že 87 let veličastno prizorišče najrazličnejših kulturnih, zabavnih, družabnih in še kakih dogodkov. Pravzaprav je trajalo kar (pre)dolgo, preden so se pred dvema desetletjema odločili izkoristiti ta unikatni ambient kot osrednje prizorišče festivala, ki mu je dal tudi ime: Letni oder Ruše. Od minulega petka poteka že 20.

Spet s Kantfestom

 

Začelo se je na osrednjem prizorišču z nastopom Reporterja Milana in Swingerjev ter takoj za tem nadaljevalo v bližnjem Domu kulture s 17. mednarodnim kantavtorskim festivalom Kantfest ter nastopomJanija Kovačiča, tudi dolgoletnega člana žirije. Osrednji dogodek te vrste v tem delu Evrope se je letos vrnil pod okrilje Letnega odra, kljub temu pa ostaja nekaj posebnega. Bolj kot prireditve na osrednjem prizorišču, ki z odrskimi nastopi – koncerti in gledališčem – bolj popularnega tipa nagovarjajo širšo publiko, je namenjen zahtevnejšim poznavalcem, a se ima navado razviti v pristen in skupnostno povezan družabni dogodek do precej poznih ur.

A to nikakor ne pomeni, da bi osrednjemu prizorišču primanjkovalo sproščene družabnosti in poprireditvenih dodatkov. In ker prazen žakelj ne stoji pokonci, je blizu prireditvenih prostorov poskrbljeno tudi za ustrezno kulinarično ponudbo – čeprav organizatorji pozivajo potencialne jedce, naj dajo želodec na povodec.

Športno-poučna plaža

Kakorkoli, ko se je v soboto ob 11. uri pri čolnarni odprla športu, rekreaciji, edukaciji … posvečena Ruška plaža, na njej – morda tudi po zaslugi podaljškov uvodnega večera ali sočasnega odprtja likovnih razstav v središču kraja (Drago Mom je pripravil razstavo Telo in ploskev, Brina Steblovnik Prosevanja, Kaja Lukačje predstavila Vizijo v pikslih) – niti slučajno ni bilo niti približne gneče.

Bolj se je prizorišče napolnilo kasneje. Ves čas pa se je bilo mogoče krepčati z napitki in precej manj konfekcijskimi hamburgerji od tistih v verigah globalnih multinacionalk, si izposoditi pripomočke za igro in resnejše športne podvige, veslati v čolnu ali na supu, se naučiti hoje po slacklineu ter se ob tem spoznati z izdelki iz lesa in zdravilnimi zelišči …

Kot dobro prakso druženja prijetnega s koristnim bi lahko označili delavnico izdelovanja mozaikov iz koščkov keramičnih ploščic na robu prizorišča. Tipske transformatorske hišice, večinoma še iz socrealističnih časov, niso ravno vrhunski arhitekturni dosežki, še manj pa estetski presežki. A če stene ozaljšaš z mozaiki, so vendarle očesu prijaznejše. In prav temu so se posvetili predvsem otroci. Po zaprtju plaže v poznih popoldanskih urah pa je bilo mogoče – kot vsak večer festivala – na tržnici sredi kraja prisluhniti še glasbi z dobrih starih vinilnih plošč. Na dan 50. obletnice legendarnega Woodstocka morda s še boljšim razlogom kot sicer.

Ne ravno otrokom, vsekakor pa mladim – vsaj po duši – je bil namenjen vrhunec sobotnega večera na osrednjem prizorišču. Tokrat v znamenju urbanega hiphopa – in to sredi gozda. Nastopila sta namreč raperja Nipke in Emkej s svojima skupinama.

Drevi se bodo na osrednjem prizorišču predstavili najboljši udeleženci letošnjega Kantfesta ter Vlado Kreslin z Malimi bogovi. V ponedeljek popoldan in zvečer se bo dogajalo le na trgu pred občino in na tržnici. Glavni oder si bo namreč vzel večer zasluženega počitka pred torkovim nastopom dalmatinske klape Maslina in večernimi dogodki vse do petka, ko bo za veliki finale nastopil tudi pri nas zelo popularni srbski pevec Željko Joksimović.