Dom starostnikov – županja že odločila ali ponovno zavaja ?

308

Na osnovi poročanja Radia Maribor v oddaji Aktualno Regionalno, bo dom starostnikov v Rušah zanesljivo gradilo avstrijsko podjetje Senecura. Gre za zasebni dom v zasebnem lastništvu.

Pripevek Radia Maribor o gradnji doma starostnikov avstrijskega podjetja Senecura v Rušah

Naj spomnimo, da je v začetku leta projektna skupina za izgradnjo doma starostnikov, ki jo je določila županja Urška Repolusk pod vodstvom Lucijana Viherja (zaposlitev dobil v času nastopa mandata Urške Repolusk na občini Ruše) in članov komisije: Draga Fabjan (predsednica društva upokojencev Ruše), Martin Lesjak (član SD in ruške koalicije), Marjana Kotnik Poropat (svetnica DESUS) in Nataša Hiter Ravnjak (zaposlena v VDC POLŽ Ruše) sprejela na čuden in bizaren način odločitev za podporo izgradnje doma avstrijskemu podjetju Senecura. Kot je povedal in večkrat opozarjal koalicijski svetnik Drago Bolčina (Levica) na 10. redni seji OSOR in tudi v oddaji, ki jo je pripravil BKTV na temo gradnje doma starostnikov, je prišlo do preglasovanja v tej skupini kar po telefonskem razgovoru med predsednikom komisije in članom koalicije Martinom Lesjakom. Preglasovani sta bili predsednica društva upokojencev in predstavnica DESUS-a. Obe sta bili preglasovani s strani izbranih strokovnjakov za domove starostnikov. Svetnik Drago Bolčina je tudi večkrat javno obljubil, da bo pokazal ta dokument/zapisnik, do sedaj ga še ni, zato smo ga v uredništvu sami pridobili in ga tukaj prvič javno objavljamo in razkrivamo očitno manipulacijo pri izbiri ponudnika.

Iz zapisnika je razvidno, da je dom v javni lasti podprl tudi podžupan Jernej Ajd, torej je njegovo mnenje v tej zadevi irelevantno ? Predsednik komisije/skupine pa je zavajal, da v kolikor občina proda parcelo za dom zasebniku, da si s tem zagotovi tudi programski vpliv. To je laž. Zgodba je popolnoma diametralno nasprotna, saj če občina proda zemljišče zasebniku, se stvar tukaj zaključi in je nemogoče trditi, da bo kdorkoli imel s strani občine kakršenkoli vpliv na delovanje zasebnega doma.

Izjava Marjanke Poropat Kotnik za BKTV pa pravi, da je tudi Nataša Hiter Ravnjak že pred tem podprla dom v javni lasti in si potem naknadno premislila, sprašuje se zakaj ? Kdo ji je tako naročil ? Ob sami predstavitvi doma Danice Vogrinec je bila sprva navdušena.

Glasovanje v tej projektni skupini bi moralo biti nepredmetno, saj bi morala biti osnovna naloga “strokovne” komisije zgolj posvetovalne narave in ne odločevalske, kot jo želi prikazati županja občine Ruše. Samo po sebi pa se poraja tudi vprašanje potrebne strokovnosti takšne komisije, ki je odločala o tako pomembni temi brez vseh kazalnikov in brez vsake potrebne strokovnosti. Takšna komisija je zgolj politični privesek županje in nezaupanja vredna tako po strokovni, kot po politični plati. Preglasovana je bila zainteresirana javnost ( Društvo upokojencev Ruše/ Draga Fabijan in predstavnica Desusa ga. Marjanka poropat Kotnik, ki sta glasovali za javni dom

Vse o strokovni podkovanosti komisije s področja delovanja domov za starostnike si lahko pogledate v spodnjem posnetku iz oddaje BKTV, ki je potekala v živo, v četrtek, 2 julija 2020. Direktor doma Danice Vogrinec g.Marko Slavič je razloži svetniku SD in članu “strokovne komisije” za izbiro ponudnika gradnje doma svoj pogled na situacijo pri izbiri ponudnika.

strokovnost komisije in njenih odločevalcev

Največja zanimivost pri pripravi zapisnika, ki smo ga pridobili, pa se nepričakovano pojavi, kdo je zapisnik pripravljal. Gre za znanega ruškega politika iz preteklosti; Bojana Žerjala. Njegovo ime ni bilo nikoli omenjeno v povezavi z domom starostnikov v tem mandatu, niti nima nobene uradne funkcije v tem mandatu in tudi ni nikjer naveden, da bi sodeloval kakorkoli s to skupino. Ali gre za ljudi v ozadju ? Koliko je teh stricev iz ozadja v tej zgodbi ? Verjetno se bo v prihodnosti to vprašanje pojasnilo. V prihodnje bomo na tem portalu predstavili še več ljudi, ki so povezani s to zgodbo. Zagotovo pa ni samo eden. Vprašanje za vodstvo občine je, kako lahko nekdo pripravlja uradne občinske dokumente brez vsake povezave z občino? Kako pojasnujejo ? Ali bo vloga gospoda Bojana Žerjala ostala nepojasnjena občanom ?

Nepovezana oseba z občino Ruše piše uradne dokumente ? Elektronski podpis Bojana Žerjala na uradnem občinskem dokumentu
Bojan Žerjal, pisec dokumenta/zapisnika projektne skupine županje Urške Repolusk

Po poročanju radia Maribor, za katerega je dala izjavo direktorica občinske uprave ga. Katja Markač Hrovatin je razbrati, da bo dom v Rušah gradilo avstrijsko podjetje Senecura, kateremu namereva po besedah direktorice občina prodati zemljišče v občinski lasti za izgradnjo doma. Torej je dokončna odločitev že sprejeta ne glede na odločitve občinskega sveta ? Očitno se milijonski občinski posli pripravljajo pod mizo, vstran od javnosti in občinskega sveta.

Katja Markač Hrovatin trdi za radio Maribor, da bo občina Ruše prodala občinsko zemljišče avstrijskemu podjetju Senecura za izgradnjo doma starostnikov.

Očitno pa gre za zavajanje javnosti, da se ustvari vtis, da bo občina delovala v dobro občanov ter tako naredila vse, da država zgradi dom v občini Ruše. Odločitve so že zdavnaj sprejeli, kar v objavi radia Maribor tudi posredno priznavajo in govorijo o gradnji doma avstrijskega podjetja Senecura.

Glede na vse navedeno, se nam v Rušah obeta hotel za starostnike, saj po izjavah županje si Rušani to lahko privoščimo, saj bi naj imeli ruški upokojenci nadpovprečno visoke pokojnine in tudi, če bo zasebni dom v povprečju dražji za dobrih 30 odstotkov na mesec, to ne bo predstavljalo resnih težav našim starostnikom. Razlika med zasebnim in javnim domom v ceni je cca 100 – 400 evrov mesečno (odvisno od tipa nastanitve in programa), kar na letni ravni obremeni starostnika ali njegovo družino med 1200 in 4800 evri več od cene v državnem domu. Če starostnik ali njegova družina ne zmore plačila, prevzame plačilo občina (do sedaj po nekaterih podatkih občina doplačuje dom 44 starostnikom), kar pa posledično slabi občinski proračun. Negospodarno ravnanje županje in občine je očitno tukaj spregledano, izpoljnena pa bo predvolilna obljuba županje in koalicijskih partnerjev. Predvolilne obljube županje bodo tako plačali starostniki in njihove družine.

Dom starostnikov, kot si ga predstavlja Martin Lesjak( SD ) v zasebni lasti /objava na fb strani Martina Lesjaka/