Anketa – GLASOVANJE USTAVLJENO – volitve župana 2018

1572

Zaradi suma zlorabe ankete smo začasno onemogočili glasovanje, ko raziščemo podrobnosti vas obvestimo, kdaj bo glasovanje ponovno možno…..

Goljufije in manipulacije jim niso tuje

Zloraba ankete

Po temeljitem pregledu glasov ankete v ozadju strani na spletni strani www.rusan.si, kjer se beležijo IP naslovi uporabnikov, ki so oddali svoj glas, smo prišli do zaključka, da je bila anketa zlorabljena v korist določenega kandidata/ke . Glasovi so prihajali iz celega sveta, kar nas napeljuje k temu, da je volilni štab kandidatke ali njenih podpornikov anketo zlorabil v njeno korist.

Takšnega nivoja politične kulture nismo pričakovali. V demokratičnih državah veljajo določena pravila bontona delovanja, med katerimi vdiranje v sistem in večkratno glasovanje nima kaj iskati.

Lahko bi seveda ugibali o tem, od kod takšna vroča vnema kandidatke na volitvah za najvišji položaj v občini, po učvrstitvi lastne podobe v medijih, od kod fantazma ogledovanja v zrcalu medijev. Če nekoga preveva toplota ob pogledu na zmanipulirane ankete in se ob tem počuti srečnega, je s tem razgalil svoj moralnopolitični profil.

Kar se zdi frapantno ob takšnem postopanju, je namreč dvoje: da se poskusi manipulacije navzlic razkritjem še kar nadaljujejo in ne prenehajo. Ter drugič, da ob tem akterji ne čudijo prav nobenega sramu. In prav slednje, občutenje sramu v politiki, se zdi pomembna in žal spregledana sestavina političnega ravnanja.

Morala zgodbe je jasna: sram bi moral biti sestavni del političnega delovanja in mera za njegovo oceno. Tam, kjer ga ni, tam si lahko obetamo hude čase. Brezsramno izkoriščanje sistema, ki omogoča ponarejanje anket, lahko nenazadnje ekstrapoliramo na volitve.

Zdi se, da različni rezultati odražajo predvsem to, kdo meri. Kdo manipulira, po domače.

Kaj se je zgodilo ?

Anketa je zaščitena tako, da lahko uporabnik odda svoj glas samo enkrat. Zaščitena je z IP naslovom oziroma IP številko, s katero se naš računalnik »predstavlja« drugim računalnikom oziroma strežnikom. V realnem svetu si anonimnost lahko zagotovimo tako, da si na obraz nataknemo masko. Ker na internetu ne moremo nositi maske, moramo seveda poiskati kakšen bolj učinkovit način prikrivanja digitalne identitete.

Zloraba tega je možna na več načinov; eden najpogosteje uporabljenih načinov goljufanja pa je z uporabo anonimnih proxy strežnikov in njihovih serverjev, s katerimi se originalni IP prekrije.

Glasovi za kandidatko so začeli prihajati iz vsega sveta takoj po pričetku ankete, ravno z uporabo teh brezplačnih storitev za prikrivanje identitete, zato smo se odločili, da dokončno razveljavimo anketo.

Do tega trenutka je glasovalo 192 uporabnikov, od tega je bilo zmanipuliranih glasov skupaj 39.
Rezultati so bili sledeči:

Urška Repolusk je prejela 72 glasov, od tega smo odšteli 39 zmanipuliranih glasov: stanje po popravku: 33 glasov uporabnikov, ki jih lahko štejemo za “fair” glasovanje.
Tomi Prosnik je prejel 57 glasov brez manipuliranih glasov.
Martin Lesjak je prejel 50 glasov brez manipuliranih glasov.
Slavko Šterman je prejel 13 glasov brez manipuliranih glasov

Odločili smo se, da ne nadaljujemo z anketo, ker nam ne poda resnične realnosti želja volilnega telesa in bi z nadaljevanjem samo prikazovali v javnosti lažne rezultate.

Še enkrat obžalujemo takšno dejanje in pri tem ne želimo sodelovati.

Prilagamo dokazila o zlorabi ankete: Desni klik in odpri sliko v novem zavihku za ogled v večji velikosti.

 

 

Zgornja slika: stanje tik pred zaključkom ankete

Spodaj: Končana anketa z odštetimi ponarejenimi glasovi

Ali se boste cepili proti gripi ?